Dagens datum: 2024-05-25

Följ oss på:

Sök
Stäng denna sökruta.

Fackliga studier

Fackliga studier främjar arbetstagarnas rättigheter och stärker deras förhandlingsposition på arbetsplatsen. Genom att öka medvetenheten om arbetslagstiftning, kollektivavtal och fackföreningens roll kan arbetstagare bättre försvara sina intressen och skapa mer jämlika arbetsförhållanden, fackliga studier är därför en viktig byggsten för en stark fackförening!

Ledighet för fackliga studier:
När du har hittat en utbildning du vill gå skriver du enkelt ut en kursansökningsblankett här eller tar kontakt med din närmsta förtroendevalda på ditt område för att få hjälp.
Enligt studieledighetslagen skall man söka ledighet för facklig utbildning minst 14 dagar innan kursstart.

Ersättning vid fackliga studier för förtroendevalda:
Utbildningar eller kurs/konferenser som riktar sig till förtroendevalda skall sökas i enlighet med 6§ förtroendemannalagen (FML).
Vid utbildningar för förtroendevalda som gäller uppdrag som rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, betalas förlorad förtjänst av arbetsgivaren i enlighet med 7§ förtroendemannalagen.
Vilket betyder att arbetsgivaren betalar lönen.
Utbildningar som inte gäller uppdrag som rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, betalas förlorad förtjänst motsvarande den lön man förlorar av IF Metall Göteborg.

Ersättning vid fackliga studier för medlemmar utan fackligt uppdrag:
Utbildningar eller kurs/konferenser som riktar sig till medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 1 040 kronor per dag.
För att underlätta vid utbetalning av stipendier eller förlorad förtjänst från fackliga utbildningar så måste du som inte har Swedbank som din personliga bank anmäla ditt konto i deras register. Finns inget konto registreras kommer ingen utbetalning att ske. Registrera dig via länken här.

Praktisk information:
Kallelse skickas ut en till två veckor innan kursstart via mejl eller brev. Det är viktigt att dina kontaktuppgifter är uppdaterade och stämmer, kontrollera detta via dina medlemssidor på IF Metall.
Här kan du även hålla koll på vilka fackliga utbildningar du har sökt under fliken utbildning.
Har du sökt in till en kurs men inte fått något besked kontaktar du din närmsta förtroendevalda för att få hjälp.

Klicka här för att komma till IF Metall Göteborgs studiekatalog för 2024.
Klicka här för att skriva ut kursansökningsblankett.

Emma Martinsson

Studieansvarig

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå